Lite Historik om Volvo Valp L 3314

 

Personlastterrängbil 903 (L 3314) mest känd under namnet VOLVO VALP är en beteckning som används av militären. När fordonet togs ur militär tjänst dök åtskilliga upp som civila fordon genom försäljning från överskottslager.  Volvos namn på denna fordonsserie var "Lapplander". Många av delarna i Valpen kom från Volvos standardkomponenter från denna tid, exempelvis motorn som i grunden var samma B 18 som satt i Volvo amazon och i duetten, växellådan är en förstärkt M40-låda kopplad till en ZF fördelningslåda som i sin tur har hög- och lågväxel. axlarna är kopior på amerikanska Dana 44 axlar som licenstillverkades av Salisbury i England, den bakre är även försedd med differentialbroms.

Siffran noll i beteckningen visar att lastförmågan understiger ett ton. Utan någon bokstav efter siffrorna menas att modellen är i sitt grundutförande och är försedd med en s.k. Soft top - tak och sidor tillverkade av presenning (canvas) spänd över stålbågar. Dörrarna till förarutrymmet är tvådelade. Modellen saknar normalt vinsch. Modell 903B, 9033 och 9034 är ett liknande fordon men försett med heltäckande stål hytt och hela framdörrar. Modell 9033 (Raptgb 9033), var avsett för radiosamband och hade bland annat ett 24 volts avstört elsystem. Många 9033 är försedda med mekanisk vinsch kopplad till fördelningsväxellådan. En modell med öppet flak, heltäckande 2-personers och vinsch levererades till bl.a flygvapnet  och marinen och kallades då för 902B.

Civilt kallas denna modell L3314PU (Pick-up). Valpen blev mycket populär som terräng brandbil hos brandkåren runt om i landet. Än idag finner man en och annan valp på våra brandstationer, även om den ofta ersatts av valpens efterträdare Volvo C 202 eller C303 - 304. Även Televerket och kraftbolag köpte valpar.  Fordonet licenstillverkades i Norge för den norska arméns räkning. En stor skillnad är att bilar tillverkade i Norge har 24 V elsystem och en fällbar vindruta, detta för att vara anpassade till Natos övriga fordon.

 

 

 

 

 

Vikt

1 600 kg (tjänstevikt)    2 250kg (maxvikt)     650 kg (last)

 

Längd:   4,05 m

Bredd:   1.65m

Höjd:     2,10 m

 

C 202

Under 1977 försökte Volvo att åter lansera valpen/Lapplander som en billigare terrängbil, billigare än C303 (Tgb11). Man valde att låta Csepel Autoi Ungern licenstillverka detta fordon. Man känner lättast igen denna sena "valp" på att de har utanpåliggande dörrlås och en svart plastgrill (liksom Volvos personbilar vid denna tiden) i fronten. C202 var försedd med B 20 motor och M45 växellåda. Försäljningen gick inte så bra varför modellen avvecklades -81 då hade ca 3000 bilar tillverkats. Denna modell köptes aldrig av det Svenska försvaret.